Нова специалност - PGTE ''Henry Ford''

Отиване към съдържанието

Главно меню:

HIDE > Новини

"Електрически превозни средства"


От учебната 2014/2015 г. в ПГТЕ "Хнери Форд" ще се приема паралелка по новата автомобилна специалност "Електрически превозни средства". Тя ще включва изучаване на автомобили с автономно електрическо захранване или хибридна технология.

През следващите години се очаква силно повишаване на световното търсене на екологично чисти и икономични автомобили. Тенденцията отразява опасенията във връзка с въздействията на традиционните автомобили върху замърсяването на околната среда, глобалното затопляне, признаците на изчерпване на петрола и зависимостта от чуждестранния петрол.

 Съвременните масови електромобили предлагат всички автоудобства, с които сме свикнали, отговарят на най-високите изисквания за безопасност, а при зареждане с електроенергия от възобновяеми източници, не генерират никакви въглеродни емисии.

 Електрическия автомобил е конвенционален автомобил, в който вместо двигател с ДВГ и резервоар за гориво има електромотор и батерия. Повечето утвърдени авто и мото производители започват да включват такива модели в своята гама - електромобили, електромобили с удължен пробег, зареждаеми хибриди. Конкуренцията нараства много бързо в две посоки - намаляване разхода на електроенергия и на гориво.

 Най-продавания хибрид в света - Toyota Prius, вече петнадесет години доминира на световните пазари и се е превърнал в абсолютният синоним на хибрид. Тази позиция е извоювана с качество, граничещо с безкомпромисност. От 2012 г. вече има зареждаема версия с повече електрически пробег. Но и това не е най-новото, защото Toyota започва обявените по-рано тази година тестове на безжично зареждане.

 Тези автомобили не са фундаментално различни от конвенционалните, но като всяка специфична технология имат своите особености и изискват адекватно подготвени кадри.

 Електрическите автомобили заемат важно място в стратегията на ЕС, който вече въведе стандарти за останалите автомобили, които използват алтернативни горива. Освен това, технологични пробиви като акумулаторни батерии, които издържат по дълго, направиха електрическите превозни средства по-привлекателни за потребителите.

 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню